iLiVTouch FT100 hepatológiai diagnosztikai berendezés

iLiV Touch FT100 hepatológiai diagnosztikai berendezés

Az iLivTouch FT100 hordozható készüléke az ultrahangos lökéshullámok terjedési sebességét méri a májban, melyből kiszámítja a máj rugalmasságát/keménységét és kPa értékben adja azt meg. A heges májban a szövetszerkezetek keményebbek, vagyis rugalmatlanabbak , a lökéshullám gyorsabban terjed, mint az ép részeken, emiatt az itt mért kPa érték magasabb lesz, mint az egészséges májban. 

Milyen esetekben használható az iLivTouch?

 • Tisztázatlan májbetegségeknél
 • Alkohol vagy gyógyszerek okozta májkárosodás igazolására, súlyosságának tisztázására
 • Hepatitis B, hepatitis C esetén a májkárosodás igazolása, betegség követésére
 • Autoimmun és egyéb krónikus májbetegségek követésére
 • Öröklődő májbetegségekben a májkárosodás nyomon követésére
 • Gyermekek fájdalommentes májvizsgálata érdekében
iLiV Touch FT100 hepatológiai diagnosztikai berendezés

Az iLivTouchh előnyei

 • A szabadalmaztatott tranziens elasztográfiát alkalmaztuk az integrált képvezérelt szimultán kimutatási rendszerében, a májfibrózis (kPa) és a zsírmáj (dB/m) szintjének meghatározására.
 • Dinamikus és széles spektrumú frekvenciával rendelkező vizsgálófej ( bármely jellegű testfelépítéshez alkalmazható)
 • Optimalizált algoritmus a pontos kvantitatív mérési eredmények eléréséhez.
 • A vizsgálat elvégzése nem igényel orvos-szakmai jelenlétet (kiváló szűrésekhez)
 • 12,3″ nagy felbontású LCD színes érintőképernyő
 • Kompakt – egyszerű – gyors 40x8x30 cm / 7kg
 • Akkumulátorról is működő ( min.4,5 óra) hordozható vagy konzolos kivitel.
 • aktív vizsgálófej csatlakoztatás amely alkalmazható különböző testfelépítésű páciensek vizsgálatára (felnőtt, túlsúlyos ,gyerek vagy fiatalkorú)

iLivTouch – a máj biopszia alternatívája?

Az iLivTouch család tranziens elasztográfiás készülékei folyamatosan két budapesti referencia-központban is használnak a szakorvosok. Jelenleg két fajta berendezés érhető el Magyarországon: az iLivTouch FT100 és FT1000, melyeket rövid határidővel tudunk szállítani. A készülékek CE, FDA és ISO minősítéssel rendelkeznek!

A máj sokáig nagyfokú regenerációra képes, de ha sorozatosan olyan káros hatások érik, melyeket nem képes helyreállítani, a gyulladt részek hegesedéssel gyógyulnak, a hegszövet pedig idővel a működőképes májszövet mennyiségének csökkenéséhez vezet. Ez a fibrózis. A folyamat évekig észrevétlen maradhat, a tünetek sokszor csak akkor jelentkeznek, amikor a betegség már igen előrehaladott állapotban van. A fibrózis következtében fellépő májzsugor végül halált okozhat. 

A májkárosodás súlyosságát, a fibrózis mértékét eddig csak szövettani vizsgálattal tudták meghatározni: a májbiopszia során a beteg májából egy úgynevezett biopsziás tű segítségével mintát vettek, és az így nyert szövetmintából állapították meg a májkárosodás fokát. A beavatkozás néhány napos kórházi tartózkodást igényelt, és ritkán ugyan, de szövődményekkel (fájdalom, vérzés, epecsorgás, légmell) is járhatott. 

Az iLivTouch család készülékei az ultrahangos lökéshullámok terjedési sebességét méri a májban, melyből kiszámítja a máj rugalmasságát/keménységét és kPa értékben adja azt meg. A heges májban a szövetszerkezetek keményebbek, vagyis rugalmatlanabbak , a lökéshullám gyorsabban terjed, mint az ép részeken, emiatt az itt mért kPa érték magasabb lesz, mint az egészséges májban. 

iLiV Touch FT100 hepatológiai diagnosztikai berendezés

Perifériák:

 • 2 x USB 2.0 portok
 • 1 x Mini Display port
 • beépített HDD mérete: 128 GB
 • WIFI csatlakoztathatóság
 • beépített Akkumulátor (min. 3.0 óra)
 • wireless billentyűzet és irányító egér
 • Opciós – mobil állvány, kiegészítőkkel (UH gél tartó, hálós kosár, polc)
 • Opciós – lábpedál
 • Opciós – digitalis WIFI nyomtató

Képkialakítás software csomagok & Mérések és Számítások:

 • májszerkezet rugalmasság – Liver Stiffmess Measurement (LSM) azaz a fibrózis mérték kvantifikációs, on-invazív mérése
 • ultrahangos Atenuációs Paraméter (UAP) mérése
 • zsírmáj esetén Fat Attenuation Parameter (FAP)
 • tranziens Elasztográfia (TE)
 • alacsony frekvenciás Shear Wave Technológia
 • univerzális vizsgálófej használat
 • magas sikerrátás feltérképezés
 • penetrációs vonal megjelenítése
 • kontrolált vizsgálófej nyomás a pontos eredmény eléréséhez

Ragadja meg a lehetőséget

Annak ellenére, hogy a NAFLD/NASH patofiziológiájának megértésében számos nagy előrelépés történt, a hatékony beavatkozások hiánya, valamint a metabolikus szindrómában szenvedő népesség gyors növekedése világszerte egyre nagyobb veszélyt jelent az egészségügyi rendszerekre. A mai napig azonban a szakterületen elsöprő optimizmus uralkodik a májfibrózis kialakulásának késleltetésére, és végül megelőzésére irányuló, betegségmódosító beavatkozások kifejlesztésének kilátásait illetően.  A májfibrózis, az iLivTouch segítségével történő nem invazív értékelése felé való elmozdulás, a NAFLD/NASH megelőzési és kezelési kísérleteit a korábbinál sokkal közelebb hozta egymáshoz.

Mennyire versenyképes az iLivTouch?

Az MR-elasztográfia hatékony a fibrózis kimutatására, de költséges eljárás, amelyet elsősorban kutatási célokra
használnak. A tranziens elasztográfia egy világszerte másik gyártó által használt non-invazív módszer a májfibrózis
és a májsteatózis kimutatására és számszerűsítésére a máj rugalmasság mérése (LMS-LiverStiffnessMeasurement), illetve a kontrollált „atenuációs” paraméter (CAP-ControledAttenuationParameter)
segítségével.
Az iLivTouch, a tranziens elasztográfia új generációja, amely kétdimenziós képvezérelt rendszert integrál a pontos
pozicionáláshoz. Ez a technológia független szellemi tulajdonjogokkal rendelkezik. Az iLivTouch segítségével
szinkronban mérhető az LSM és a zsír által idézett tompítási paraméter (FAP-FatAttenuation Parameter) a
májfibrózis és a májzsírszteatózis kvantitatív értékelésére.
Mindezt egy dinamikus, szélessávú ultrahangos vizsgálófejjel, amely képes az esetleges- túlsúlyos páciensnél
előforduló – mérési nehézségek kiküszöbölésére, automatikusan beállítva önmagát, a bőr alatti zsír vastagságnak
megfelelően, minden testalkatnál, beleértve a gyermekek, a felnőttek és az elhízott betegekét is

iLivTouch és NAFLD/NASH

A nem alkoholos zsírmájbetegség (NAFLD) – a metabolikus szindróma májbetegségének megnyilvánulása – a krónikus májbetegségek leggyakoribb oka az iparosodott világban. Az inzulinrezisztencia az alapjául szolgáló patofiziológiai hiba miatt a NAFLD globális prevalenciája 25,24%, ami jelentős egészségügyi kiadásokat okoz. NAFLD esetén a leggyakoribb halálozási okok a májjal kapcsolatos szövődmények és a szív- és érrendszeri betegségek.

A NAFLD diagnosztikai spektrumán belül az egyszerű zsírmájbetegség (steatosis) jóindulatú, testsúlycsökkentéssel reverzibilis. Ezzel szemben a nem alkoholos steatohepatitishez (NASH) vezető gyulladásos sejtinviltráció agresszívabb állapot, amely különböző fokú fibrózist és cirrózist eredményezhet.

 Jelenleg nincs engedélyezett terápia a NAFLD/NASH javítására, és óriási a kielégítetlen orvosi igény, hogy az FDA/EMA által jóváhagyott kezelést kapjon ezekre az állapotokra. A Genfit és az Intercept Pharmaceuticals Inc. két klinikai fázisban lévő biofarmáciai vállalat jelenleg a metabolikus májbetegségek, köztük a NAFLD/NASH innovatív terápiáinak kifejlesztésére összpontosít. A folyamatban lévő klinikai kísérletek bővíthetik a betegség jelenlegi ismereteit, és reményt adhatnak arra, hogy a jövőben biztonságosabb és hatékonyabb szereket találjunk.

A NAFLD/NASH nem invazív diagnosztikai eszközei

A májfibrózis a NAFLD/NASH esetében az általános és a betegségspecifikus halálozás legfontosabb előrejelzője, a fibrózis stádiumának növekedésével exponenciálisan nő a májhoz kapcsolódó halálozás kockázata. Ennek következtében a májfibrózis pontos, nem invazív stádiumbeállítása kiemelkedő jelentőségű a betegség progressziójának és a terápiás válaszoknak a meghatározása, valamint a kezelési stratégiák optimalizálása szempontjából.

 Jelenleg a májbiopszia a májfibrózis értékelésének standard referenciája megkérdőjeleződött, mivel egyre inkább tudatosult, hogy a májbiopszia alkalmazásával kapcsolatban számos hátránya van (invazivitás, mintavételi hiba, inter-/intraobserver variabilitás).  Ezzel párhuzamosan a májfibrózis nem invazív értékelése az elmúlt években robbanásszerű növekedésnek indult, és a nem invazív diagnosztikai módszerek széles spektrumát fejlesztették ki. Egyesek validált módszerek, mint például a tranziens elasztográfia, és egyre nagyobb szerepet kapnak a rutin klinikai gyakorlatban.

iLiV Touch FT100 hepatológiai diagnosztikai berendezés

Ajánlatkérés

Májfibrózis alapjai

A krónikus májbetegségek prognózisa és kezelése elsősorban a májfibrózis mértékétől és progressziójától függ. Ahogy a májfibrózis megfelelő beavatkozás nélkül előrehalad, ez a folyamat a májfunkció és a hemodinamika romlásához, a portális hipertónia miatti szövődményekhez és a hepatokarcinogenezis fokozott hajlamához vezet.

Ezért a májfibrózis jelenlétének és mértékének pontos meghatározása fontos a kezelési stratégiák kiválasztásában, a kezelésre adott válaszok és a májjal kapcsolatos szövődmények kialakulásának kockázatának értékelésében, valamint a krónikus májbetegségben szenvedő betegek prognózisának előrejelzésében.

A májfibrózis súlyosságának értékelésére a májbiopszia továbbra is az “arany standard”. A májbiopsziát azonban gyakran korlátozza annak invazivitása és ritka, de súlyos szövődményei, köztük a vérzés, a pneumothorax és az eljárással összefüggő halálozás. Ráadásul a rövid időn belül ismételt májbiopsziás vizsgálatok nem praktikusak. Ezenkívül a patológiai vizsgálatok megbízhatóságát illetően mind a mintavételi hibák, mind a szövettani értelmezés változékonysága előfordulhat.

Ideális esetben a májfibrózis értékelésének módszere pontosan meghatározza a jelentős fibrózis jelenlétét, továbbá könnyen hozzáférhető, jól reprodukálható és széles körben alkalmazható legyen a különböző etiológiájú májbetegségekre. Bár a májbiopszia nem felel meg mindezeknek a kritériumoknak, valószínűleg jobb alternatíva hiányában továbbra is ez maradt az arany standard.

A máj rugalmasságának mérése (LSM) tranziens elasztográfiával (TE) a májfibrózis értékelésének ígéretes, nem invazív módszereként került bevezetésre. A TE a májbiopszia megbízható és pontos helyettesítőjének bizonyult a jelentős fibrózis vagy cirrózis előrejelzése szempontjából.

Zsíros máj fogalom alapja

A világ régióitól függően a teljes lakosság 20-30%-a szenved nem alkoholos zsírmáj betegségben, azaz NAFLD-ben. A zsírmájat az általunk validált UAP ( Ultrasound Attenuation Parameter ) segítségével mérjük, amely a májba küldött hullámok szóródási sebességével határozza meg a májban lévő zsírszintet, azaz a szteatózist.

A NAFLD a metabolikus szindróma része, amelyhez tartozik még a 2-es cukorbetegség, a magas vérnyomás, valamint a magas koleszterin- és trigliceridértékek.

A NAFLD betegek többsége nem lép be a májfibrózis folyamatába. A máj megnövekedett zsírszintje a májfibrózistól elkülönítve marad.

Az utóbbi években azonban megállapították, hogy a NAFLD betegek egy része nem alkoholos szteatózus hepatitiszes, azaz NASH beteggé válik. Ilyenkor a magas májzsír szint önmagában nem vírusos, nem alkoholos májgyulladást vált ki, amely ugyanolyan veszélyes és életveszélyes, mint a hepatitisz más típusai.

iLiV Touch FT100 hepatológiai diagnosztikai berendezés

Az UAP (Ultrasound Attenuation Parameter) referenciaértékei (db/m-ben mérve) a szteatozisra vonatkozóan a következők:

 • v =240 db/m vagy annál több enyhe steatozisra utal.
 • v =265 db/m vagy annál magasabb érték közepes fokú steatozist jelez.
 • v =295 db/m vagy annál több súlyos steatozisra utal

Kapcsolódó tanulmányok

NADAL® COVID-19 Ag teszt OGYÉI bizonyítvány

Transient Elastography Identifies the Risk of Esophageal
Varices and Bleeding in Patients With Hepatitis B
Virus–Related Liver Cirrhosis [EN]

NADAL® COVID-19 Ag teszt útmutató

Comparison of iLivTouch and FibroScan for staging fibrosis in
chronic liver disease: Single-center prospective study [EN]

Is your liver healthy? [EN]

Is your liver healthy? [EN]